Държавата и църквата на нож заради храм 24.02 | 10:37

Съдят се заради „Св. св. Тирон и Теодор Стратилат“

От iNews.bg

Съдебен спор за собствеността на уникална българска църква разделя държавата и църквата. Двете не могат да си поделят "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в разложкото с. Добърско. Съдебният спор бе започнат от покойния вече Неврокопски митрополит Натанаил и ще трябва да бъде продължен от наследника му - владиката Серафим, информира в. "24 часа".

В момента уникалният храм е със статут на филиал на Националния исторически музей. В районния съд в Разлог е образувано гражданско дело по подадена искова молба от Неврокопската света митрополия. Настоява се съдът да признае, че митрополията е собственик на имота с площ 1100 кв.м, застроен с църквата. Каменната конструкция е построена през 1614 г. и реставрирана през 1974 г. и 1985 г.

Областната управа е внесла насрещен иск срещу Неврокопската митрополия и настоява да се обяви за невалиден нейният нотариален акт и да се признае, че държавата е собственик на храма.

Митрополията има издаден нотариален акт за собственост върху имота от 2003 г. На 23 септември 2004 г. областната управа съставя акт за публична държавна собственост, въз основа на който държавата се легитимира като собственик

Много от жителите на Добърско смятат, че черквата трябва да си е на църквата. Други смятат, че т.нар. нова черква "Свето Сретение Господне”, построена през 1860 г., е достатъчна, за да се водят служби.

Пред олтара в земята на старата черква е вградена каменна плоча с издълбан на нея двуглав орел със скиптър и жезъл. Смята се, че това е място с голямо енергийно поле. В единия край на плочата се разчита цифрата 1122, която според местните говори, че поне основите или част от стените на храма са били вдигнати тогава, а после е било надграждано.

"Стенопис на св. Димитър и св. Георги, които са прави, а не на кон, ни навежда също на мисълта, че черквата е по-стара. Двамата светци само до XIV в. са изобразявани по този начин”, казва кметът Никола Найденов.

Най-интересен и уникален обаче е стенописът на Исус в ракета.

Заради липсата на светлина и постоянната температура в храма през цялата година стенописите с 460 сцени са почти изцяло запазени. Преди около 40 г. те са почистени от саждите на свещите и цветовете им са ярки и неувредени през вековете.

Водещи

Най-четени