Държавата не знае колко ниви и гори са в руски ръце 01.10 | 09:45

Българската държава разполага с данни за притежанията на фирми с руско участие в страната, но пълната картина на тези инвестиции все още не е напълно изяснена

От iNews.bg

Българската държава разполага с данни за притежанията на фирми с руско участие в страната, но пълната картина на тези инвестиции все още не е напълно изяснена. Тази информация става ясна от отговора на министъра на правосъдието Мария Павлова на въпроси, зададени от народния представител от "Продължаваме промяната - Демократична България" Мартин Димитров по време на парламентарния контрол.

Това е вторият кръг от въпроси и отговори по темата. През юли депутатът поиска информация за броя на фирмите в България с над 40% руско участие. Тогава министър Павлова обяви, че общият им брой надхвърля 11 000.

В настоящия кръг Мартин Димитров е поискал по-подробни данни за инвестициите на руския капитал, включително:

  • Брой компании с над 40% участие на руски юридически и физически лица, притежаващи един недвижим имот
  • Брой компании с повече от един недвижим имот
  • Брой фирми, притежаващи един поземлен имот
  • Брой фирми с повече от един парцел
  • Брой земеделски имоти в руски ръце

Темата за руските активи в България придоби особена актуалност след нахлуването в Украйна и последвалите санкции от страна на Запада. Един от акцентите на 12-ия пакет санкции на Европейския съюз срещу Русия е разкриването на източниците на приходи, с които страната агресор финансира войната в Украйна и дезинформационните си кампании. В тази връзка, всяка страна-членка на ЕС е задължена да следи внимателно сделките и паричните потоци с руски произход и да докладва за движението на руските капитали.

 

В своя отговор министър Павлова пояснява, че информационната система на Агенцията по вписванията категоризира имотите в три групи: сграда, част от сграда и поземлен имот. В последната категория обаче попадат всякакви видове терени, без да има отделна разбивка за земеделските земи. Така става ясно, че 4492 фирми с руско участие притежават поземлени имоти, но не е уточнено колко от тези активи са ниви, пасища, гори и други.

Допълнително се разбира, че 1428 фирми имат вписан по един недвижим имот, а други 3108 притежават поне два. 4386 дружества са придобили сгради или части от сгради, посочва служебният министър, но отново не дава ясна представа за характера на руските притежания - дали става въпрос за апартаменти в жилищни блокове, цели кооперации, хотели или ваканционни комплекси.

В края на август 2023 година агенция Moody's съобщи, че в България има 9581 предприятия с над 40% руско участие, което поставя страната на второ място в ЕС по този показател след Чехия (с над 12 000). В началото на септември министър Павлова актуализира тези данни, посочвайки, че броят на тези фирми в България е дори по-висок - близо 12 000.

Интересно е да се отбележи, че преди 2018 година не е съществувало изискване за посочване на националността на купувача на недвижими имоти. Поради тази причина първите данни на Агенцията по вписванията датират от края на 2018 година и сочат 7472 имота като притежавани от руски физически и юридически лица.

Актуалните числа, предоставени от министър Павлова, са особено интригуващи на фона на официалната статистика на Българската народна банка (БНБ). Според тези данни, от началото на войната в Украйна инвестициите на руски фирми и граждани в България бележат постоянен спад.

За първото полугодие на 2023 година най-много чуждестранни инвестиции в България са дошли от Нидерландия (269,5 милиона евро), Австрия (225 милиона евро) и Гърция (160,5 милиона евро). Същевременно, най-голям отлив се наблюдава при руските капитали - минус 184,4 милиона евро, според данните на централната банка.

Преди известно време Генералното консулство на Русия установи, че над 400 000 граждани на Руската федерация притежават близо 500 000 имота в Източна България, предимно по Черноморието. Стойността на имотите, които руснаците са закупили в страната, се оценява на 15 милиарда евро.

Въпреки наличието на тези данни, пълният мащаб и естеството на руските инвестиции в България остават неизяснени, което поражда въпроси относно прозрачността и контрола върху чуждестранните капитали в страната.

Водещи

Най-четени