Държавата не може да се справи с мръсния въздух, заяви БСП 07.12 | 12:57

Вече е четвърта година, откакто ЕК заведе дело срещу България заради неспазване на пределно допустимите норми за чист въздух, заяви от името на ПГ на БСП зам.-председателят на Комисията по околна среда и водите Манол Генов

От iNews

Вече стана четвърта година, откакто Европейската комисия заведе дело срещу България заради неспазване на пределно допустимите норми за чист въздух. Търкалянето на идеи срещу този проблем е наливане на вода в пясъка. Държавата показа, че не може да се справи с мръсния въздух. Такава позиция изрази от името на ПГ на БСП зам.-председателят на Комисията по околна среда и водите Манол Генов.

,,България е на второ място след Украйна по отношение на брой на смъртните случаи на глава от населението заради влошеното качеството на атмосферния въздух. Нищо не е в състояние да решат общините сами, ако липсва държавната подкрепа. Съгласно последните данни 25 общини са с с нарушено качество на въздуха. Преди година и половина властта обяви как ще се справи с проблема, като за целта бяха предвидени 115 милиона лева. Същите пари трябваше да се справят с битовото отопление. Бяха написани общински програми и мерки за подобряване на въздуха, но в крайна сметка този проблем ще се реши частично, защото на тези средства ще се зарадват само 7 общини. Те са окончателно допуснатите бенефициенти. Останалите са на опашката, да се оправят сами. Това са общини на горещи точки на замърсяване'', заяви от парламентарната трибуна Генов.

,,Опитът на кметовете да възразят потънаха в блатото в управленското високомерие. Липсват мотиви за отпадането. Всичко остана без последствия. Спести се истината за непростимото забавяне на тези мерки. Тези общини бяха безцеремонно лишени от държавни средства'', допълни народният представител от БСП.

,,Общинските власти и гражданското общество не се интересуват от цялата прецизност по тези процедури, щом до тях няма да достигнат никакви реални мерки. На кметовете властта им каза, че пари няма и скоро няма да има. Така че те ще трябват да чакат до 2023 година, за да получат нещо или да се надяват, че ще получат нещо. По този начин стотици хиляди семейства бяха пратени за зелен хайвер'', каза още той, цитиран от novini.bg.

,,Здравеопазването ни е не само жертва на криворазбрана политика, но и жертва на екологична безотговорност. Хората излизат с маски, за да не дишат отровния въздух, но все повече слагат маските си, защото имат и непоносимост към тези, които управляват държавата в последните 10 години. Вярвам, че те ще си свалят маските тогава, когато ви свалят от власт'', завърши зам.-председателят на Комисията по околна среда и водите и депутат от БСП.

Водещи

Най-четени