Държавата не се отказва от царските имоти 11.04 | 15:46

Подадена е искова молба от Министерство на земеделието и храните

От Елена Коцева

Искова молба, подписана от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов срещу наследниците на бившите царе Фердинанд І и Борис ІІІ, за признаване правото на собственост на държавата върху всички земи и гори, възстановени от поземлена комисия Самоков на наследниците на бившите царе има.

От страна на министерството на земеделието и храните са предприети всички необходими действия за защита на държавния интерес, в това число и ангажиране на адвокати, поради фактическата и правна сложност на казуса, уверяват от ведомството.

Юристите от администрацията на Министерството на земеделието и храните и от Изпълнителната агенция по горите са подробно запознати с делото и своевременно са осигурявали необходимото съдействие на адвокатите с оглед ефективното осъществяване на процесуалното представителство.

iNews припомня, че в края на март месец с иск от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) държавата поиска да й бъдат върнати три от царските дворци - Царска Бистрица, Ситняково и Враня.

От предмета на исковата молба е изключен единствено един имот с площ 5,121 дка, попадащ в района на дейност на Държавно горско стопанство Боровец. Въпросният имот е с променено предназначение и за него държавата не може да бъде представлявана пред съда от Министъра на земеделието и храните.

По подадената искова молба е образувано съдебно производство № 2550/ 04.11.2009г., по описа на Софийски окръжен съд, съобщават от МЗХ, като опровержение на публикация на ежедневник, според който срокът за действие вече е изтекъл.

Срокът изтича на 11 април, днес, а вече е подадена мотивирана молба от министъра на земеделието и храните за удължаване на срока.

Това се налага, тъй като в подадения отговор на предявената искова молба, част от ответниците по делото са направили възражение, относно индивидуализацията на процесните имоти в исковата молба, установени са неточности и несъответствия в част от доказателствата, обезпечени в официални документи, издадени от Агенцията по геодезия, картография и кадастър и от съответната данъчна служба.

В резултат на разделяне на имотите, извършено след реституцията им, към настоящия момент те са 67.

Водещи

Най-четени