Държавата нехае за 125-годишнината на Алма Матер 02.04 | 16:33

СУ разчита на спонсори за финансиране на инициативите по случай юбилея си

От Мирела Вавова

Популяризирането и утвърждаването на българската наука трябва да е сред основните приоритети на политиката ни, но държавата е абдикирала от тази си функция, констатира ректорът на СУ "Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев по време на състоялата се пресконференция по повод предстоящия 125-годишен юбилей на университета.

Ректорът не пропусна да отбележи, че за пръв път държавата не е подкрепила честванията по случай годишнина на университета. Разчитаме на себе си и на спонсорите, каза той.

На пресконференцията бяха обявени основните акценти в програмата, която стартира през април и ще продължи до ноември 2013 г.

Още през май ще се проведе едно от централните събития – Трети международен конгрес по българистика (23-26 май).

"Подехме инициативата да съберем българисти от Европа и света, за да провокираме общественото внимание и да съживим тази наука", каза доц. Тодор Попнеделев, като допълни, че вече над 36 държави са заявили уастие.

От инициативния комитет се надяват конгресът да се превърне в едно от лицата на предстоящите чествания.

Отново през май ще се проведе и Фестивал на науката, който за трета година се организира от Британския съвет.

Тазгодишната програма е съобразена със 125-годишния юбилей на Алма Матер и още в деня на откриването 9 май ще има представяне на СУ.

Първото събитие е на тема "125 секунди със СУ”. По време на него студенти ще говорят за наука в рамките на 125 секунди.

На второто събитие в същия ден ще бъдат изнесени лекции на двама вече утвърдени професори от СУ.

Проф. Леандър Литов ще говори за физика, за експериментите в Церн и колайдера, а веднага след него проф. Пимпирев ще разкаже за пресните си впечатления от ледения свят на Южния полюс.

Инициативата "София – европейска академична столица”, предвидена да стартира също на 9 май най-вероятно ще се отложи за септември, каза доц. Г. Вълчев, председател на организационния комитет.

Есента се очаква и пикът на честванията, когато ще се проведе 12-тата Международна конференция за глобални изследвания и образование (23-27 септември) и Годишният форум UNICA.

Сред основните въпроси, които ще се обсъдят на международно равнище, е темата за споделената финансова отговорност между обществото и семейството във връзка със студентските такси.

"За тогава сме предвидили да отганизираме и голямо шествие на випускниците, което да завърши на площад Народно събрание и там, облечени в тоги, всички над 5000 студенти да хвърлят заедно шапките си във въздуха” – сподели ректорът проф. Иван Илчев.

Доц. Вълчев разказа и за някои от съпровождащите мероприятия като съвместната инициатива на Геолого-географския факултет със Софийска голяма община, които са се заели да разработят специален туристически маршрут, включващ сградата на университета като забележителност.

"Нашата цел е да покажем многоликото и сложно лице на университета, така, че да се отворим към обществото.

Затова сме решили да работим активно в сътрудничество и с други институции като Съюза на архитектите, Британски съвет, Софийска голяма община” – заяви той.

Израз на тези им желания са и представянията на СУ в 12 по-големи общини и, разбира се, Карлово, от където родом са Евлоги и Христо Георгиеви.

"Не се опитваме да натрапим университета на обществото” – продължава доц. Вълчев.

"Вярваме, че в период на криза водещи би трябвало да са образователните институции, че днес успешни са обществата на знанието. Без образование няма развитие. В тази връзка използваме годишнината на университета, за да провокираме дебат за образованието, за да се превърне в национален приоритет”.

Неслучайно лозунгът, обединяващ 125-годишния юбилей на Софийския университет, гласи "Знанието прави силата”.

Водещи

Най-четени