Държавата няма да вдига здравните осигуровки 08.07 | 17:53

Другата седмица кандидатът за нов шеф на НЗОК ще бъде изклушан, съобщи Дариткова

От iNews.bg

При изпълнението на тазгодишния здравен бюджет болничната помощ функционира нормално, но има сериозен преразход по отношение заплащането на лекарства. Това показва липсата на оперативен контрол в НЗОК, заяви по БНР председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова, предаде БГНЕС.

"На този етап не съм чула намерения за актуализация на бюджета на НЗОК. Неадекватното в реакцията на предходния управител беше, че бюджетът за тази година е внесен в Надзорния съвет от него, защото проф. Плочев управляваше касата от края на месец юли миналата година, т.е, когато е внасял бюджета, вероятно не е имал информация за проблемите, които са съществували с тези плащания. Изпълнението на бюджета по отношение на лекарствените продукти – там имаме сериозен преразход и за мен беше много тревожно да чуя и, че няма засега получени средства от отстъпки за лекарствените продукти, които са регламентирани. Всичко това изисква наистина да имаме оперативно ръководство на Касата и управител, който да познава дейността й", каза тя, след като тази седмица управляващите номинираха д-р Дечо Дечев за нов управител на НЗОК.

В момента той е директор на столичната болница "Св. Иван Рилски". Съгласно приетите процедурни правила за избор на нов управител на НЗОК, сега тече 14-дневен срок, в който се събират различните документи, необходими, за да се представи кандидатурата на народните представители, каза Дариткова.

"Във връзка с изтичането на този срок, предполагам, че на следващата седмица ще може да се разгледат документите и да се изслуша кандидатът – първо в здравна комисия, като най-ранната възможна дата според нашите изчисления е 18 юли и, ако здравната комисия одобри кандидата и изслушването мине добре, след това в пленарна зала предстои ново изслушване на кандидата, за да се утвърди неговата кандидатура", поясни Дариткова.

Около кандидатурата на д-р Дечев се обединиха ГЕРБ и "Обединени патриоти". Според тях той е човек с опит и подходящ за поста управител на НЗОК. Другите политически сили не представиха свой кандидат. "В биографията на д-р Дечев има управленски капацитет – достатъчен, за да се заеме веднага със сериозните предизвикателства в оперативното ръководство на НЗОК", допълни тя. При управлението на Петър Москов обаче Дечев беше отстранен от поста по време на отпуската си. Причината беше несъгласието му с цялостната политика на министъра. Конкретният повод беше, че в този момент Москов беше предложил обединение на деветте болници в карето на Медицинска академия и беше решил, че Дечев е против. Дечев се обяви и против въвеждането на идентификация с лични карти в болниците, тъй като клиниките можеха да регистрират пациенти с копие на документа. В крайна сметка Дечев беше уволнен без причина и беше възстановен на поста при управлението на служебния министър Илко Семерджиев през миналата година.

Дариткова подчерта още, че процедурата по избора на управител на НЗОК е достатъчно прозрачна, а самият механизъм – отговорен. От левицата обаче възнамеряват да внесат предложения за изменения в начина на избиране на управител на НЗОК. Проф. Георги Михайлов от БСП каза, че управителят на Касата, който участва и в Надзорния съвет, трябва да има право на глас и контрол върху дейността на Надзорния съвет. Касата не може да бъде с еднолично управление, заяви Дариткова.

"Управителят на Касата внася документите, които Надзорния съвет после разглежда и гласува. Смятам, че този механизъм на взаимоотношения разделя отговорностите. Касата не може да бъде с еднолично управление. Трябва да имаме Надзорен съвет, който да представлява широката общественост. Надзорният съвет е достатъчно обществено добре балансиран, за да кажем, че НЗОК е обществен фонд и от друга страна да може да има взаимен контрол между двете отговорни институции за управлението на фонда – от една страна оперативното ръководство, представено от управител и подуправител, от друга страна – Надзорен съвет. Ако колегите направят разумни и рационални предложения, ние сме склонни да ги подкрепим, защото наистина Надзорния съвет също трябва да носи отговорност за своите решения. Тук имаме единомислие с колегите от опозицията", подчерта тя.

Водещи

Най-четени