Държавата обяви война на споделените пътувания 03.03 | 17:13

Полицейски проверки по пътищата в цялата страна за незаконно превозване на пътници

От iNews.bg

Държавата обяви война на нашумелите напоследък нерегламентирани превози, станали известни като споделени пътувания. Провеждат се масирани акции срещу незаконните пътнически превози, тъй като всеки ден през границата ни преминават десетки нелицензирани автобуси. При проверка обаче това е почти недоказуемо, защото пътниците отказват да свидетелстват и това "връзва" ръцете на контролните органи, съобщи Нова телевизия.

В интернет могат много лесно да се намерят обяви за превоз до други държави като например "Тръгвам всеки петък до Германия, 8 места свободни", обясни бившият председател на транспортната комисия в 43-тото Народно събрание Настимир Ананиев. Той бе категоричен, че "това не е споделено пътуване, а нерегламентирана търговска дейност".

Нелицензираният превоз е конкуренция на легалните автобуси. От бранша изчисляват, че нелегалните микробуси са окупирали почти половината от международния превоз.

"Проверки се правят периодично, но от следващата седмица ще се планират по-дългосрочни мерки и постоянни проверки за нерегламентирани превози", заяви началникът на "Пътна полиция" в МВР комисар Бойко Рановски. Той обясни, че този тип превози крият освен това и сериозни рискове, а последният пример е зловещата катастрофа в Унгария от началото на февруари, когато българка загина, а 15 други наши сънародници пострадаха.

Унгарската полиция все още не е установила кой е виновен за тежката катастрофа, нито дали българските микробуси са се движили законно. Бащата и синът, които са карали по унгарската магистрала, не са в България, твърди Нова телевизия. Повечето от пострадалите вече са се прибрали, а в болницата в Сегед засега остават трима души.  

Водещи

Най-четени