Държавата обяви конкурс за две въздушни линейки 24.03 | 15:45

Очаква се хеликоптерите да струват 20 млн. лв., парите идват от ЕС

От iNews.bg

Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Управляващ орган на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г., публикува процедурата за купуване на два медицински хеликоптера на стойност 20 млн. лв. Безвъзмездната финансова помощ се предоставя директно на Министерството на здравеопазването по процедурата "Регионална здравна инфраструктура - 2" по Приоритетна ос 4 "Регионална здравна инфраструктура" на европейската програма.

С осигуряването на въздушни линейки ще се подобри достъпът до спешна медицинска помощ в страната. Те ще се ползват за превоз на пострадали от мястото на инцидента до лечебно заведение, за транспорт между лечебни заведения, транспорт на пациенти при инциденти с масов характер и др. Медицинските превозни средства за транспорт по въздух ще бъдат използвани при спешни ситуации, при трансплантационни ситуации, както и за реакции по време на бедствия и аварии. Предвидено е хеликоптерите да бъдат оборудвани със съвременно медицинско оборудване и да бъде осигурена необходимата инфраструктура за експлоатацията им. Заложените дейности включват и изграждане и ремонт, както и лицензиране на съпътстващата инфраструктура, необходима за функционирането на въздушните превозни средства. Предвидено е и обучение за експлоатация на пилотен екипаж и медицински екипи.

Мярката е в съответствие с Плана за действие за изпълнение на Концепцията за развитие на системата за спешна медицинска помощ в Република България. С реализацията на проекта ще бъде постигнато цялостно обновяване на спешната помощ чрез допълване на финансирания със средства от ОП "Региони в растеж" голям проект за ремонт на всичките спешни центрове в страната и доставка на 400 нови линейки.

Пълният пакет документи за кандидатстване и приложенията към тях са публикувани на интернет страниците на оперативната програма и на МРРБ, както и в Единния информационен портал за обща информация за управлението на Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз в Република България.

Крайният срок за подаване на проектното предложение е 19:00 часа на 29.05.2020 г.

Водещи

Най-четени