Държавата планира модернизация на обсерваторията „Рожен“ 13.09 | 16:59

България преговаря усилено с ЕК за финансиране на научни проекти в следващия програмен период

От iNews.bg

След 3 години преговори и подготовка България домакинства форума Европейски конкурс на младите учени. У нас за събитието утре в Интер Експо център пристигат млади учени от 37 държави със своите 100 научни проекта, заяви в интервю за БГНЕС по време на семинар в Правец заместник-министърът на образованието Карина Ангелиева.

Събитието е изключително важно за нашите млади учени с оглед на глада за кадри, който изпитва Европа. По информация на Ангелиева към момента се търсят над 100 000 високо квалифицирани кадри, това е шанс за всеки наш млад талант

Паралелно България продължава усилено преговорите с ЕК за следващия програмен период в областта на иновациите. Страната ни е на този етап, в който вече трябва да предложи пред Брюксел конкретни проекти и предложения.

Сред приоритетните проекти е да бъде модернизирана обсерваторията в Рожен. По нова програма пък ще бъдат оценени силните и слабите страни на държавните и частните университети.

Ангелиева поясни, че висшите училища ще бъдат профилирани, ще се види какво правят и как се развива. Това ще помогне на държавата да прецени университети, в които си струва да инвестира през следващия програмен период. Мярката ще стартира до края на годината.

Ангелиева оцени като изключителен шанс за България ресорът за иновации да се оглави от еврокомисаря Мария Габриел. Постът, популярността и професионализмът на българката, според заместник-министъра, ще дадат още по-голям шанс за младите ни учени на Стария континент.

Водещи

Най-четени