Държавата помага само на бедните след наводнения и свлачища 25.02 | 10:50

Горанов предлага сериозно редуциране на помощите след природни бедствия

От iNews.bg

Държавата вече ще помага финансово след наводнения, свлачища и други природни бедствия само на най-бедните българи. Това става ясно от проект на постановление, внесен за разглеждане в Министерски съвет от финансовия министър Владислав Горанов. Според предложението, на подкрепа за възстановяване на щети по жилищата вече ще могат да разчитат само българите, чиито доходи са под прага на бедността. Така, за да се отпусне помощ от държавата, средномесечният доход на едно лице и на членовете на семейството за последните 12 месеца не трябва да надвишава размера на официалната линия на бедност.

В проекта на постановлението са записани и още условия, на които трябва да отговарят пострадалите от природно бедствие, за да имат право на финансова помощ от държавата за ремонт на къщата си. От бюджета няма да се отпускат пари и на хора, които са регистрирани като еднолични търговци или имат участие в търговски дружества. Също така на държавна помощ няма да могат да разчитат и гражданите, които имат вземания, влогове и ценни книжа, чиято обща стойност за член на семейството надхвърля 500 лв., съобщи БГНЕС.

В ограничителния списък за помощи попадат и хората, които през последната година са извършвали крупни имотни сделки. Паралелно с това, ако собственикът на пострадалото от природно бедствие жилище има неплатени данъци или такси за него, той също няма да има право на отпускане на държавна помощ.

Всички изисквания или ограничения за кандидатстване за помощ от държавата за възстановяване на жилище, пострадало от природно бедствие, ще се установяват чрез попълване на специална анкета, чийто образец също ще бъде съставен от правителството. Самото постановление, предложено от Горанов се очаква да бъде прието през следващия месец.

Водещи

Най-четени