Държавата прави банка кадри за администрацията 13.07 | 19:52

Служителите ще се избират централизирано, на два етапа, по модел на ЕК

От iNews.bg

Кадрите за държавната администрация вече ще се подбират централизирано по модела в Европейската комисия. Служителите ще минават през два етапа на конкурс, като отсетите ще влизат в банка кадри и имената им ще са актуални три години.

Това предвиждат нови правила при избора и назначаването на държавни чиновници, приет единодушно от Съветът за административна реформа. Той се оглавява от вицепремиера по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова, вицепремиерът Томислав Дончев, министрите, зам.-министрите и експерти от министерствата.

От правителствената пресслужба съобщиха, че Съветът е приел с единодушие въвеждането на задължителния централизиран подбор за кандидат-служители в държавната администрация, който ще е на принципа, въведен за избора на експерти в Европейската комисия.

Целта на новия законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния служител е да се минимизира субективността и да се осигури прозрачност при назначаването и преназначаването на служители. "Чрез него ще се гарантира качество в държавната администрация, както и затварянето на "вратичките" за нарушаване и заобикаляне на правилата за подбор", подчерта Бъчварова.

81% от назначенията и преназначенията на служителите в администрацията през 2014 г. са станали без конкурс чрез различните съществуващи "вратички" в Закона за държавния служител, сочат данните, представени от екипа на Бъчварова в Министерски съвет.

Новият модел за подбор на кадри в държавната администрация предвижда два етапа на конкурс. По време на първия етап - т.нар. централизиран подбор, ще се отсяват кандидати, които притежават необходимите задължителни общи компетенции. Отсетите кандидати ще бъдат включени в банка от кадри с валидност три години.

В рамките на тригодишния период на валидност на резултатите от конкурса, всяка една администрация ще ползва този пул, за да подбере най-подходящите кандидати за последващи специализирани тестове и интервюта когато провеждат конкурс за заемане на длъжности в държавната администрация. "Задължителният централизиран подбор ще въведе ново ниво на прозрачност и обективност", подчерта Калина Константинова, съветник по въпросите на държавната администрация.

По време на заседанието на Съвета по административна реформа бе обсъдено и практическото въвеждане на задължителната оценка на въздействието на законодателството. "Представеният проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за нормативните актове цели създаването на механизъм, който да подобри качеството на законодателството", подчерта вицепремиерът Бъчварова.

Чрез този способ ще се отговори и на критиките на бизнеса за липса на последователност и предсказуемост на регулаторната политика. На базата на данни от други европейски държави, въвеждането на задължителна оценка на въздействието може да доведе до 40% по-малко промени в законодателството.

Според вицепремиера Томислав Дончев оценката на въздействието и нейното подлагане на обществено обсъждане ще позволи и конкурентост, тъй като дава възможност по време на периода на обществена консултация представители на организации, като тези от НПО сектора, да предложат алтернативна оценка на въздействието и свой анализ. По време на обсъждането, представителите на министерствата подкрепиха предложенията, изработени съвместно от екипа на Бъчварова и този на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Предстои финализиране на законопроекта на база коментарите от заседанието на съвета. "Това е механизъм, който брани обществения интерес и механизъм, който е антилобистки и антикорупционен", допълни вицепремиерът Бъчварова.

Водещи

Най-четени