Държавата предприема мерки срещу изборната "миграция" 03.06 | 14:35

Анулират новите адресни регистрации по места на големи групи хора

От Ростислава Иванова

Държавата предприема решителни мерки срещу опитите на някои партии да манипулират и опорочават резултатите от местните избори наесен, като организират масово "преселение" на населението от едни общини в други, за да си осигурят достатъчен брой гласоподаватели. "Ще бъдат отменени адресните регистрации на местата, където е установено струпване на много хора", заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на парламентарния блиц контрол.

Той отговори на въпроса на Мая Манолова от БСП за мерките, които правителството предприеме срещу опитите на определени партии за манипулират в своя полза изборните резултати, като "преместват" фиктивно цели групи български граждани от едни общини в други, за да си осигурат кметове и общински съветници.

Според Манолова става въпрос за около 100 000 души, които са се пререгистрирали от големите градове към малките общини. Тя призова управляващите заа анулиране на всички съмнителни регистрации на граждани на един и същ адрес.

Председателят на парламента Цецка Цачева веднага отклони въпроса й, определяйки го като некоректен. Борисов обаче реагира на мига и поиска думата. Премиерът подкрепи искането на социалистката е призова и своята парламентарна група, и коалиционните партньори, да направят същото.

Той съобщи, че още преди няколко дни е възложил на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова да разпореди проверки по местата, за които са постъпили сигнали, че от няколко месеца насам се извършват масови адресни регистрации на групи хора от други места. По закон е необходимо да имаме 6-месечна адресна регистрация в дадена община, за да получим правото да участваме там в местните избори.

"Това не е проблем на една партия. Това е проблем на правителството”, заяви премиерът. И отсече, че когато проверките завършат и се докаже, че това е целенасочено преместване с предизборна цел, въпросните адресни регистрации ще бъдат отменени.

Борисов се надява "това безобразие да бъде прекратено, за да може бързо да се отработи този въпрос. Преди седмици той се е срещнал с шефовете на печатници, с ЦИК и парламентарно представените партии, за да обсъдят проблема с предизборната вътрешна миграция.

"Утре сутринта ще имам отговор на въпросите", увери министър-председателят. И отбеляза, че в срещите, които е провел по повод изясняване на "преселението", е участвал и Радан Кънев, съпредседател на Реформаторския блок и председател на парламентарната им група.

"ГЕРБ е побеждавала във всички големи градове, но най-тежките загуби са точно в малките населени места. Там, където подобни практики съществуват, ГЕРБ винаги губи. Това са фактите! Или ви харесва, или не! Когато фактите говорят, аз се уповавам на тях", коментира Бойко Борисов.

Припомняме, че вчера 8 партии - ГЕРБ, ДСБ, СДС, БЗНС, НФСБ, АБВ, Движение 21 и ССД , подадоха сигнал в прокуратурата за 8000 новорегистрирани гласоподаватели в община Несебър в последните месеци. Според тях тези гласове ще допринесат за 3 избираеми места в общинския съвет в община с население от 22 000 души.

Партиите са взели данните за фалшивите пришълци от вътрешността на страната от сайта на служба ГРАО и от сигнали на граждани, че на определени адреси се регистрират големи групи хора. Проверка е показала, че на една квартира от 2 стаи са се вписали 11 жители на община Разлог. Някои от тях въобще не са пристигнали, а други са назначени на сезонна работа като охранители.

Смущаващи регистрации са извършени също в Обзор и Свети Влас, за които партиите са сигнализирали властите с конкретни имена и адреси. Икономическа полиция извършва масова проверка по сигнали за адресите в морските общини,, на които е забелязано стълпотворение от непознати хора.

Масови проверки на полиция и прокуратура на нови адресни регистрации вървят от седмици и в областите Монтана и Видин. В Монтанско се проверяват адресите в шест села, където има регистрирани по 10 души в къща. Кметовете ще трябва да дадат и информация, колко хора са сменили настоящия си адрес от първи октомври 2010 г. досега.

Във видинската община Грамада от началото на годината до 24 април населението на книга е набъбнало с близо 700 души. Има и фрапиращи случаи на регистрации, където изобщо няма къща или по 10-18 души са регистрирани накуп в една-две стаи. След проверка регистрациите на 140 човека са били заличени.

По информация на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) към средата на месец май най-много нови адресни регистрации са направени в областите Видин, Кюстендил, Монтана, Ловеч, Плевен, Враца и Перник. В отделни населени места хората, които са сменили настоящия си адрес в периода 1 февруари - 25 април тази година, са десетки пъти повече в сравнение с броя на промените през същия период на 2014 г.

Според обобщените данни от февруари до 25 април 2015 г. Настоящия си адрес са променили 91 199 души. За сравнение през същия период наминалата година броят им е бил 55 288. По закон само хората, които имат постоянен или настоящ адрес в дадена община, имат право на глас на местния вот. Регистрацията им обаче трябва да е направена минимум 6 месеца преди изборите и за това смяната на адреса се прави по-рано.ини, на които е забелязано стълпотворение.

Водещи