Държавата работи в правилната посока по отношение на приемната грижа 23.08 | 21:00

Необходимо е спешно да бъде приет единен финансов и методически стандарт за премната грижа, смята Мирослав Долапчиев

От Елена Кирилова

Новите стъпки на държавата за приемната грижа за правилни, но са нужни единни финансови и методически стандарти за целия процес.

По думите на Мирослав Долапчиев, председател на Националната асоциация за приемна грижа е необходимо спешно да се приеме единен финансов стандарт за приемната грижа. Той ще определи точно колко струва на държавата в приемно семейство.

Това ще помогне за осъществяването на схемата за новите правила на приемната грижа, която правителството одобри, съобщават от асоциацията. Те дават възможност на социалните служби, общините и лицензираните доставчици да търсят, обучават и подкрепят приемни родители.

Без единен стандарт държавата няма да знае колко пари да отпуска на общините за осигуряването на приемни семейства по места, обясни Долапчиев.

Според него държавата спешно трябва да създаде единни правила за оценка, обучение и подкрепа на приемните родители. По този начин ще се избегне моментът, в който приемните родители се оценяват по различен начин в цялата страна.

Долапчиев допълни, че е изключително важен фактът, че приемната грижа става приоритет и на самите общини. Прехвърлянето й на общините трябва да се случи с ясна и целенасочена подкрепа от държавата, както методологически, така и финансово, обясни той.

Трудовият договор, който беше основен начин за наемане на приемни родители, вече е е премахнат, което ще реши проблемите, свързани с работното време и извънредния труд.

Конфликтът възниква, тъй като приемното семейство отглежда детето 24 часа, но договорът му е за 8-часов работен ден. Проблеми има и около платения годишен отпуск, тъй като масово в страната приемни родители на заплата излизат в отпуск, а децата се настаняват в домове или при други приемни родители. Има случаи, в които приемни родители излизат формално в отпуск, а грижата по документи се осъществява от партньора в семейството.

Поради отпадането на трудовия договор отпада и задължението приемния родител сам да определя работното си време.

Националната асоциация за приемна грижа изрази и подкрепата си за увеличението на заплатата на професионалните приемни родители, тъй като това би могло да повиши качеството на живот на приемните родители, които са на заплата.

Асоциацията предлага издръжката на децата, настанени в приемни семейства, да се индексира с ръста на минималната работна заплата. Дадено бе и предложение в рамките на месец след утвърждаването на приемното семейство, доставчикът да сключи договор с приемния родител, следван от месечно възнаграждение.

Всичко това ще помогне за стимулиране на системата за закрила на детето да работи в партньорство с доставчиците в плана на това повече деца да бъдат извеждани от домовете или от семейства, в които има реален риск за тях.

Самото планиране на извеждането на децата от приемни семейства ще бъде по-добро, ако доставчикът гарантира, че ще осигурява възнаграждение за всеки започнат месец.

Водещи

Най-четени