Държавата се сети. Дава сграда на физика Тео за школата му в Казанлък 19.11 | 12:06

Будните деца на учителя печелят награда след награда, въпреки че учат в мизерия

От Цанка Донкова

След като всички медии у нас гръмнаха с потресаващ репортаж за учителя по физика Теодосий Теодосиев от Казанлък, който е създател на уникална школа по физика и обучава своите ученици в нечовешки условия, правителството се сети за него.

С днешно решение на Министерския съвет ще бъде предоставен на община Казанлък безвъзмездно двуетажен учебен корпус, който не се ползва от местната гимназия "Иван Хаджиенов”, за създаването на школа по физика, съобщават от правителствената пресслужба.

Школата на учителя Теодосий Теодосиев функционира вече 35 години и за този период нейните възпитаници са донесли много златни медали за България от международни олимпиади и конкурси.

Досега физикът е предавал своите знания на умните деца от цяла България в крайно неблагоприятни условия. Всички телевизии у нас направиха репортажи от мизерните стаи, в които учат децата - на студ, с напукани тавани и олющени стени. Преподавателят и неговите възпитаници използвали една стая и се топлели с малка печка. Учителят не взeма пари от децата, за да ги подготвя за олимпиади, а занятията се провеждат всяка събота.

Въпреки досегашните враждебни условия, в които се е провеждала преподавателската дейност, от общо 11 златни медала, печелени досега от български участници на ;еждународни олимпиади по физика, 7 са на възпитаници от школата на Теодисиев. В това число влизат и най-високите индивидуални резултати и отборни постижения. Има 13 индивидуални първенци на националните олимпиади по физика и повече от 50 участници на МОФ.

Междувременно десетки хора от цялата страна помагат за каузата на Тео да има обсерватория в Балкана и вече по сметката на Фондация Тео има над 50 000 лева. Помощ са изпратили над 300 души от страната и чужбина.

Водещи

Най-четени