Държавата тръгна да спасява работниците без заплати от "Ремотекс" 12.12 | 20:46

Икономическото министерство може да стане мажоритарен собственик на завода

От Христина Рафаилова

Държавата ще спасява служителите на "Ремотекс", които са без заплати от близо година.  

Едната възможност да се разреши кризисната ситуацията е мажоритарен собственик на предприятието да стане икономическото министерство. Това стана ясно на заседанието на социалната комисия в парламента, информира bTV.  

Ведомството и Българският енергиен холдинг са предприели стъпки в тази посока. 

Министерството провеждало разговори за евентуалното придобиване на завода, за да може да се реализира оздравителен план там.

"Ремотекс" дължи на работниците си заплати за 3,5 млн. лева.  Персоналът там е от около 600 души. В края на миналия месец "Мини Марица изток" изплати на предприятието дължимите два и половина милиона лева . Приходната агенция е прибрала 5 % от тях за дълг към хазната. Другите средства трябваше да покрият дължимото към служителите. Това обаче не се случи и хората продължават да се чудят как ще оцелеят. Те излязоха и на протест в търсене на правата си. 

"Очаквахме да дойде г-н Спахиев и да обясни, това е нарушения на законите на страната, всеки е длъжен да се яви, ако комисията поиска изслушването му", заяви Корнелия Нинова, 

"Синдикатите подкрепиха идеята държавата да придобие мажоритарен дял . И предложиха временно решение-  министерството да осигури еднократно преди Коледа помощи от 325 лева, както беше в ОЦК -Кърджали", каза Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Водещи