Държавата ще глобява мобилните оператори заради лошо покритие 13.03 | 18:01

По селата масово се жалват, че мрежите нямат обхват

От iNews.bg

Мобилните оператори може да отнесат сериозни глоби заради лошо покритие. Това съобщи в Сливен председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков. Според него е недопустимо мобилните оператори да обявяват покритие от 99,9%, а това да не отговаря на реалността. Затова КРС задължи телефонните компании да публикуват карти с реалното си покритие и да инвестират в подобряване на качеството на услугата и обхвата.

50 души са поискали да се срещнат с Божков и са потърсили съдействие за разрешаване на проблемите си, предаде Дарик. Сред тях са били и кметски наместници от населени места в община Сливен. Постъпили са 30 жалби, като голяма част от тях са за липсата на покритие на мобилните оператори в селата, включително и в равнинната част, съобщи още председателят на комисията.

Жители на две сливенски села са се оплакали, че пощенските им станции могат да бъдат закрити. Поставен е бил и проблемът с по-скъпите разговори с чужбина. Божков припомни, че от 15 юни роумингът отпада и ще се говори с всички страни от Европейския съюз на цената, посочена в пакета на мобилния оператор. До месец ще има резултат по всички жалби и отговорите ще бъдат предоставени на техните автори, посочи той.

Председателят на КРС изтъкна, че благодарение усилията на комисията, е прекратена порочната практика за автоматичното подновяване на договорите с мобилните оператори, а самите оператори са задължени от комисията да предоставят договорите и в хартиен вариант.

Около 60% от постъпилите в КРС жалби намират своето решение, а над 15% от тях завършват и с наказателно постановление за нарушителя, отбеляза Божков. През миналата година в комисията са постъпили около 3000 жалби.  

Водещи