Държавата ще даде на НЕК пари от бюджета, за да плати руските реактори 20.09 | 12:18

Правителството предлага на парламента да гласува специален закон, чрез който компанията да получи заем от хазната

От iNews.bg

Държавата ще извади пари от бюджета, които да даде на НЕК, която от своя страна ще ги използва, за да се разплати с руснаците за произведените реактори за АЕЦ "Белене". Това стана ясно от думите на енергийния ни министър Теменужка Петкова по време на днешното заседание на Министерски съвет. Тя обясни, че правителството предлага законопроект за предоставянето на помощ за НЕК от държавната хазна, с която дружеството да погаси задължението си по решението на Международния арбитражен съд, което вмени на българската компания да плати на "Атомстройекспорт" 1.2 млрд. лв. плюс лихви, които започнаха да текат преди повече от месец.

Според премиера Бойко Борисов това решение за проект на Закон за предоставяне на помощ за изплащане на задълженията на НЕК е изключително важно. Петкова също потвърди мнението му. "С подкрепата за този проект на решение на МС на практика ще решим един от основните проблеми в НЕК, който за съжаление наследихме. Това е законопроект, който е свързан с предоставянето на помощ за НЕК от държавния бюджет. С тази помощ компанията ще погаси задължението си по арбитражното решение на международния арбитраж във връзка с проекта АЕЦ "Белене”, каза енергийният министър.

За идеята Борисов спомена миналата неделя. Той обяви, че правителството ще предложи на Народното събрание да одобри отпускането на 800 млн. лв. на НЕК, с които да се покрие част от задължението към "Атомстройекспорт". Ако това стане факт, България веднага ще започне преговори с руснаците, чиято цел ще бъде да се споразумеем върху дълга да спрат да се начисляват лихви, които ни струват по 168 хил. евро на ден. И това да остане в сила до изплащането на цялата сума.

Петкова направи хронология на събитията. "Това е един проект, който е стартирал през 2004 г. с решение на тогавашния МС за взимане на решение по принцип за изграждане на проекта АЕЦ "Белене”. Последствие през 2005 г. се взима решение за израждане на този проект окончателно. Следва обществена поръчка, избран е "Атомстройекспорт” за изпълнител. На 29 ноември 2006 г. е подписано споразумение във връзка с изграждането на този проект, като в него страните в нарушение на Закона за обществените поръчки са се договорили, че ще водят преговори в рамките, на които ще подпишат договор, който да е свързан с инженеринг, доставка и строителство на този проект. Този процес е продължил доста дълго време, но така и до окончателен договор не се е стигнало. Близо 2 години са водени подобни преговори, но договор не е подписан”, заяви Петкова.

"Сумата, която НЕК е осъдена да заплати към днешна дата, главница плюс лихва, е в размер на 628 957 596 млн. евро. До края на годината, ако това плащане не се извърши, размерът ще достигне 646 230 132 млн. евро или малко над 1.2 млрд. лв. Ако НЕК не издължи това задължение, ще са налице много негативни последици за НЕК, но и за цялата енергийна система на страната. Това решение е задължително за изпълнение и не подлежи на обжалване от наша страна", обясни Теменужка Петкова, цитирана от БГНЕС. Тя добави, че не са налице претенции от наша страна по отношение на главницата, но имаме такива за размера на лихвата. "Представили сме ги вече пред международния арбитраж, тъй като установихме, че има техническа грешка при изчисляването на лихвите, в резултат, на която, според нас, тази сума е завишена. Към настоящия момент няма произнасяне на международния арбитраж и не можем да знаем със сигурност дали той ще приеме мотивите, които считаме за основателни”, допълни още енергийният ни министър.

Тя подчерта, че ако този дълг не бъде платен, съществуват няколко основни риска. "Първият е свързан с трупането на лихви в размер на 324 000 лв. на ден. Отделно съществува много сериозна възможност "Атомстройекспорт” да иска обявяването на НЕК в несъстоятелност, което значи два други риска. Обявяването на НЕК в несъстоятелност автоматично ще стане причина задълженията, които БЕХ има, да станат предсрочно изискуеми, което ще постави под риск цялата енергийна система на страната и енергийната ни сигурност. Това са основните рискове, ако не изпълним решението на арбитража. Имахме няколко срещи с "Атомстройекспорт”, които са категорични, че трябва да бъде извършено плащане, дори и частично, което ще даде възможност да водим разговори в последствие за постигане на определени споразумение. Това е ситуацията, в която сме изправени днес, която води началото си от 2006 и 2008 г., но сметката дойде сега при нас и всички ние трябва да я платим. Моля да бъде подкрепено това решение на МС и проекта на закон, който ще внесем”, призова Петкова.

Водещи