Държавата ще достави хуманитарна помощ на българите в Украйна 16.02 | 11:53

Украинският външен министър увери, че страната му е мобилизирала едва 20 българи

От Христина Рафаилова

Украинският външен министър Павло Климкин ще окаже съдействие на България за предоставяне на хуманитарна помощ на българската диаспора в засегнатите от конфликта райони в Украйна. Това стана ясно след срещата му с българския му колега Даниел Митов в София.

Климкин подчерта, че при последната вълна на частична на мобилизация повиквални са получили едва 20 етнически българи. Дипломатът гарантира, че мобилизацията протича спрямо законите на Украйна и подборът не се прави на етнически принцип.

Климкин обвини руските медии, че разпространяват подобна информация. Той припомни, че руският външен министър Сергей Лавров е заявил след срещата на Нормандската четворка в Минск, че в Украйна тече непропорционална мобилизация на отделни етнически диаспори.

Според него това показва, че в руските медии неслучайно се появява подобна информация. Климкин заяви, че двамата с българския му колега Митов ще посетят Одеса и ще се срещнат с представители на българското малцинство. Смята се, че в този район на Украйна е най-българската общност. Покана за визита ще получи и премиерът Бойко Борисов.

"За момента страната ни планира да предостави само хуманитарна помощ на българската диаспора, но ако напрежението в Донбас продължи да ескалира, София е готова да предприеме и други мерки", заяви от своя страна министър Митов, но без да уточни какви ще бъдат мерките.

Водещи

Най-четени