Държавата ще пести пари благодарение на електронните гривни за затворници 18.03 | 12:52

2,25 лева на ден ще струва устройството за един затворник

От Цанка Донкова

Въвеждането на електронните гривни, с които ще бъдат контролирани затворниците ще спести пари на държавата. 2,25 лева на ден ще струва електронната гривна за затворник, като докато издръжката на осъден в затвора е 5 лева на ден.

На 180 човека ще бъде предложено да носят гривни, за да бъдат контролирани след осъждането им на пробация или след предсрочното им освобождаване от затвора.

"Законите у нас не позволяват поставянето на новите устройства да става задължително и за целта се обмислят промени в нормативната база", коментира правосъдният министър Зинаида Златанова. По думите ѝ, ако такива гривни бяха поставени на Пламен Галев, Ангел Христов или на осъдения за убийството до дискотека "Соло" Илиян Тодоров, то нито един от тях нямаше да се укрие от правосъдието.

Сто и осемдесетте нови устройства ще бъдат купени в рамките на проект на Министерството на правосъдието, който се финансира по норвежка програма. Проследяването на модерните устройства ще става от единен контролен център. Устройствата са изградени така, че всеки, на когото са поставени, има възможност да се отдалечава от дома си в рамките на 150 метра. Ако наруши това разстояние, в контролния център веднага ще бъде получавана тази информация и лицето може да бъде задържано, допълва БТА.

Устройствата, които влизат експериментално в България, са устойчиви на удар и вода.

Водещи

Най-четени