Държавните болници ще останат за бедните, а частните ще са хубави, твърди медик 01.12 | 18:55

Проблемът със здравните вноски има решение, според ген. Стоян Тонев

От Елица Елефтерова

Държавните болници ще останат за бедните, а частните ще са хубави. Това прогнозира директорът на Военномедицинска академия ген. Стоян Тонев, който след три дни излиза в пенсия. По думите му в началото ще настъпи мизерия, но след това нещата ще се оправят.

Помолен да коментира излизането си в пенсия, ген. Тонев заяви в ефира на TV7, че приема промяната като нещо нормално, което ще му даде възможност да продължа развитието си. "Американците казват, че на седем години човек трябва да си сменя работата, защото иначе затъва", посочи той.

Въпреки, че излиза в пенсия медикът ще продължи да се занимава със здравеопазване, но посочи, че не се гласи да става министър.

"Ще работя за осъществяването на идеите си за подобряването на здравеопазването в страната.  Сигурен съм, че въпреки проблемите и финансови недостиг у нас работят много добри лекари", коментира той.

Според ген. Тонев проблемът със събираемостта на здравните вноски може да се реши като се изготви такъв закон, според който, когато искаме да продаваме кола или имот, това да става срещу бележка за платени здравни осигуровки.

"На първо място здравеопазването е морал, на второ е приоритет на държавата и на трето – това е бизнес, от който се печели много. По света има много полезни модели, които бихме могли да използваме", заяви още той.

 

Водещи

Най-четени