Държавният глава заминава на официално посещение в Естония 19.10 | 08:40

В Талин българският президент ще приеме домакинството на следващата среща на върха на инициативата „Три морета“

От iNews.bg

От днес до 21 октомври държавният глава Румен Радев ще бъде на официално посещение в Естония по покана на своята естонска колега президентът Керсти Калюлайд.

Днес Радев ще участва в срещата на върха на инициативата за регионално сътрудничество "Три морета". По време на форума българският държавен глава ще приеме домакинството на инициативата от естонската страна.

Инициативата е създадена през 2015 г. и обединява 12 европейски държави, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. Целта е чрез съвместни проекти да се насърчи сътрудничеството за инфраструктурна, дигитална и енергийна свързаност, за постигане на устойчивост и икономически растеж. Домакин на срещата на върха в Талин е президентът Керсти Калюлайд, като тази година повечето от държавните глави от страните участнички ще се включат дистанционно. Участие чрез конферентна връзка са потвърдили и президентът на Германия  Франк-Валтер Щайнмайер, държавният секретар на САЩ Майк Помпео, изпълнителният заместник-председател на ЕК Маргрете Вестагер.

По време на форума представителите на държавите ще очертаят напредъка си по инициативата "Три морета", както и визията си за развитие на регионалната платформа в бъдеще и нейния инвестиционен фонд.

На 20 и 21 октомври ще се състои официално двустранно посещение на българския държавен глава Румен Радев в Естония. На 20 октомври той и  неговата съпруга Десислава Радева ще бъдат посрещнати с официална церемония от президента Керсти Калюлайд и нейния съпруг Георги-Рене Максимовски. Румен Радев и Керсти Калюлайд ще проведат среща на четири очи, както и пленарни разговори между двете делегации. Двамата президенти ще дадат съвместна пресконференция.

В рамките на посещението си в Талин президентът Румен Радев ще се срещне с министър-председателя на Естония Юрий Ратас и председателя на естонския парламент Хен Полуаас.

По време на официалната визита българският държавен глава ще посети и Центъра за върхови постижения за киберотбрана на НАТО, разположен в Талин. Организацията, акредитирана към Алианса, е основана през 2008 г. в подкрепа на страните-членки с експертиза в областта на киберотбраната в сферата на технологиите, стратегиите, операциите.

Румен Радев ще посети и иновативния център "е-Естония".

Водещи

Най-четени