Дядо даде 2 бона и личните си данни на телефонни измамници 15.02 | 10:38

Мъжът бил убеден, че негов близък се нуждае от животоспасяващо лечение

От Диана Цветкова

67-годишен мъж от Ямбол стана поредната жертва на телефонни измамници, като им даде 2 хиляди лева, съобщават от местната полиция.

На 14 февруари възрастният мъж получил телефонно обаждане и в разговора бил убеден, че негов близък се нуждае от животоспасяващо лечение.

За повече достоверност на историята, в разговора се намесил и трети човек, представящ се за лекар, който поискал личните данни на потърпевшия – имена, ЕГН, адрес, номер на лична карта и т.н. Мнимият доктор обяснил, че данните са му необходими, тъй като дадените от мъжа пари ще бъдат внесени по банков път.

След като бил убеден, че негов роднина е на смъртен одър, мъжът предал близо до дома си 2000 лева на непознато лице. По-късно обаче се усъмнил в историята и след разговор със свои близки разбрал, че е бил измамен.

Полицията разследва случая, като от областната дирекция на МВР призовават хората да не се доверяват на непознати, които им искат пари, независимо дали по телефона, на улицата или в домовете им.

Вместо да са лековерни, нека първо потърсят връзка с близки, за да проверят истинността на представената им история. "Един телефонен разговор няма да забави помощта, но може да предотврати измама", посочват от полицията.

Друг съвет е хората по никакъв начин да не предоставят личните си данни на непознати, а при попадане в подобни схеми веднага да подадат сигнал в близкото районно управление или да позвънят на тел. 112.

Водещи

Най-четени