Дянков: Бюджет 2016 е незабележима пица 23.11 | 10:48

Реформата в МВР отдавна трябваше да се случи, смята бившият финансов министър

От iNews.bg

Бюджет 2016 е тиха и незабележима пица, която няма да се запомни с нищо особено. Такова мнение изрази в ефира на бТВ бившият финансов министър от кабинета "Борисов 1" Симеон Дянков. Това не е бюджет на реформи, каквито отдавна трябваше да се случат. Конкретно тази в МВР е трябвало да бъде осъществена още преди да бъде подготвен законопроекта за бюджета за догодина. "Те не разполагат с пари за принтери и тонери, понеже имат твърде много придобивки, останали от миналото”, смята Дянков. Според него 20-те заплати на служителите в сектор "Сигурност", които им се полагат при пенсиониране, са останали именно от комунистическо време.

Според бившия финансов министър заложените в Бюджет 2016 по-големи дефицит и дълг ще бъдат проблем в бъдеще, защото ще трябва да се вдигнат данъците. Въпреки това обаче, според Дянков, това е положителна стъпка спрямо 2015 и 2014 г., които са били лоши бюджетно за България.

Дянков очерта още един възможен проблем в новия бюджет – заложената концесия на Летище "София", от която се очакват приходи от около 600 млн. лв. "Стъпката към такава концесия е добра, летището може да се развие повече, но дали толкова пари и толкова бързо могат да се вземат, аз се съмнявам”, допълни той.

Бившият финансов министър определи вдигането на цената на винетките като правилно и закъсняло решение. "Много се строи, много ново се открива, но трябва да се пази – Европа не ни дава пари за доизграждане и запазване на пътищата”, каза Дянков. Според него новата цена на винетките ще балансира по-смислено целия транспортен сектор, като така ще могат да се отделят и повече пари за БДЖ.

Според Дянков страната вече се намира в дългова спирала. "С бюджета кабинетът си гарантира спокойствие, но не може година след година да е така. Дори и да можеш да овладееш ситуацията, накрая плащаш големи лихви”, обяснява бившият финансов министър.

Водещи

Най-четени