Дянков: Търпението ни към Холандия е изчерпано 12.09 | 13:58

Страната ставала за смях в Брюксел заради отказа си да ни приеме в Шенген

От Ралица Стоянова

Търпението на България спрямо Холандия е изчерпано, заявява финансовият министър Симеон Дянков в интервю за холандския вестник De Telegraaf по повод това, че страната единствена в ЕС блокира присъединяването на България и Румъня към Шенген.

"Холандия променя в движение правилата на играта поради предизборни причини", заявява Дянков. Той настоява на европейската лидерска среща на върха през октомври Холандия да оттегли възраженията си. "Какъвто и да е кабинетът, тук става дума за порядъчност." Министърът посочва, че страната му отдавна е изпълнила изискванията за присъединяване.

"България и Румъния са жертва на политическите игри в Холандия. Превес вземат популизмът и национализмът и това отнема справедливия ни шанс.", негодува Дянков.

В знак на протест Румъния вече организира блокада на нидерландските лалета. Нидерландски камиони с цветя бяха задържани задълго на румънската граница. Румънският президент Траян Басеску също призова сънародниците си да не купуват нидерландски продукти, докато Холандия не оттегли отказа си за Шенген. Дянков не желае да се стига до там, но според него е крайно време "Холандия да се вразуми".

"Свършихме много за оптимизирането на системата ни за граничен контрол, борбата срещу корупцията и реформирането на съдебната система. Това е видно и от редица доклади за оценка. Останалите държави – членки на ЕС признават това, а вие не. Просто не е честно."

Според финансовия министър Холандия не трябва да се страхува, че ще бъде наводнена от българи и румънци след приемането на двете държави, въпреки че е наясно с местните настроения. Според Дянков в момента Холандия става за смях и в Брюксел.

Българският финансов министър може да бъде описан като хардлайнер що се отнася до бюджетна дисциплина, пише De Telegraf. С големи усилия той успя да извади страната си от европейската наказателна скамейка на провинилите се заради бюджетен дефицит. Дянков свали бюджетния дефицит до 2,1% чрез мерки сред които и чувствително орязване на пенсиите в бившата комунистическа страна. Все още обаче България е най-бедната страна в ЕС.

Заради всички евроспънки в момента България като че ли няма желание да влиза в еврозоната, дори и ако получи зелена светлина за присъединяване, пише изданието. Дянков казва, че за сега предпочита да изчака. "Рисковете са прекалено големи. Първо трябва да стане ясно по какъв начин страните ще плащат за дълга на други. Към момента не виждам предимства, единствено допълнителни разходи. В главата си нямам определена дата, но в момента не е и на дневен ред", твърди той.

Най-четени