Дянков закрива Държавния резерв 04.11 | 15:50

За управлението на резерва се грижи държавна агенция, която е на пряко подчинение на Министерския съвет

От Деляна Петкова

В сряда (9 ноември) финансовото министерство ще внесе в Министерския съвет предложение за закриване на Държавния резерв. Това е обявил в Капитан Андреево министър на финансите Симеон Дянков.

По неговите думи това е "тежка и неефективна структура", в която работят 600 души. Тя харчи между 80 и 90 млн. лева годишно. 

iNews припомня, че държавният резерв и военновременните запаси се определят със закон. В него е постановено, че за управлението на резерва се грижи държавна агенция, която е на пряко подчинение на Министерския съвет. Структурата, функциите и числеността на администрацията, както и организацията на работа на агенцията се определят с устройствен правилник, приет от Министерския съвет, се казва още в закона.

В резерва се държат запаси от горива, химикали, основни храни, лекарства и оборудване и други.

В Капитан Андреево финансовият министър съобщи още, че ще изпрати писма на кметовете на общините, в които се иска 15-процентно съкращение в администрациите. Който откаже - няма да може да вземе допълнителни субсидии през годината, допълни още Дянков, цитиран от БНР.

По думите на на министъра през последните години вместо да намаляват, щатните бройки в общините са се увеличили с 6 на сто. 

Водещи

Най-четени