Дянков няма да отговаря пред парламента за бюджета 27.02 | 09:52

Няма да изслушват и Драгомир Димитров, Кирчо Киров, Тодор Коджейков и Сотир Цацаров

От Ралица Стоянова

Депутатите отхвърлиха предложение на опозицията за изслушване на финансовия министър за изпълнението на Бюджет 2013 и състоянието на фискалния резерв.

Гласуваха 142 народни представители, от които "за" бяха 60, "против" – 23, а 59 се въздържаха, информира агенция "Фокус".

Предложението беше направено от Михаил Миков от БСП. От ДПС също поискаха такова изслушване.

"Не правете грешката, която допускате през целия мандат, от фалшива солидарност да възпрепятствате този единствен механизъм да се види какво е финансовото състояние на държавата. Тревогата за състоянието на публичните финанси в страната е основателна”, призова Йордан Цонев от ДПС.

Депутатите отхвърлиха и предложение на Лютви Местан за изслушване на директора на Националната разузнавателна служба Драгомир Димитров, на бившия директор на службата Кирчо Киров, на началника на Националната служба за охрана Тодор Коджейков и на главния прокурор Сотир Цацаров.

Изслушването трябваше да бъде относно огласените от трибуната на парламента твърдения от страна на Бойко Борисов, че в официален материал на чужда разузнавателна служба се съдържат данни за подготвен срещу него атентат с поръчител Ахмед Доган.

"За” гласуваха 48 депутати, "против” – 29, 62 – "въздържал се”.

В седмичната програма на парламента влизат два проекта за решение, свързани с референдума. След това народните представители ще обсъдят промените в Закона за енергетиката.

Ще се обсъди и решение да се възложи на външния министър да отправи покана към международни наблюдатели да присъстват на изборите.

Депутатите ще обсъдят и проект за решение за налагане на мораториум върху всички сделки на разпореждане и строителни дейности в имоти на територията на крайбрежни плажни ивици.

Председателят на парламента Цецка Цачева е отправила покана към патриарх Неофит да присъства на заседанието в четвъртък, когато се предвижда президентът Росен Плевнелиев да направи обръщение към Народното събрание.

Водещи

Най-четени