Дянков подаде оставка 18.02 | 11:20

Неговото място заема Томислав Дончев

От Ралица Стоянова

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков е подал оставка.

Премиерът Бойко Борисов ще предложи на народните представители в парламента да гласуват персонални и структурни промени в състава на българското правителство.

Премиерът Бойко Борисов е предложил Дянков да бъде освободен като заместник министър-председател и министър на финансите.

Неговото място заема министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, съобщават от правителствената пресслужба.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова да бъде избрана за вицепремиер, е предложил Борисов.

От Министерството на финансите потвърдиха информацията пред Econ.bg.

Позициите на вицепремиера са се влошили рязко в последните дни заради забавените субсидии за земеделските производители, писа в. "Труд".

Дянков, който в момента е в САЩ, е ядосал премиера заради категоричното си решение да забави плащанията на зърнопроизводителите  до март-април.

Симеон Дянков е на поста вицепремиер и министър на финансите от самото създаване на кабинета на Бойко Борисов през юли 2009 година.

През годините оставката на Дянков беше искана многократно от опозицията, от браншови организации в бизнеса, заради проблеми в здравеопазването, с финансирането на Българската академия на науките и т.н.