Дянков препоръча по-голямо участие на студентите в управлението на университетите 28.10 | 14:20

Студентите в университети, които не са стопанисвани добре, имат право да протестират, смята финансовият министър

От Ралица Стоянова

По-голямо участие на студенти и докторанти в управленските органи на университетите, разделение между академично и финансово-стопанско управление на учебните заведения, мобилност на студентите и развитие на кариерни центрове са сред приоритетите във висшето образование, които вицепремиерът Симеон Дянков представи пред студенти от УНСС.

Тези приоритети ще залегнат в проектозакона за висшето образование, който е в последен стадий на изработване и предстои да влезе в МС. Вицепремиерът добави, че в новия проектозакон е застъпено увеличение на студентското представителство в ръководни органи на висшите училища от 15 на 30%, като 5% са за докторанти, а останалите 25% - за студенти. Така интересите на студентите ще бъдат по-добре застъпени, смята Дянков.

Той отбеляза значението на въвеждане на система за оценяване качеството на обучение. На 4 ноември МОМН ще представи вариант на такава система, изработена независимо от министерството с помощта на института"Отворено общество".

„Студентите в университети, които не са стопанисвани добре, имат право да протестират“, заяви Дянков по повод днешните студентски протести. "Студентите трябва да попитат ръководствата на университетите къде са парите. В УНСС имат парно, инвестирали са добре. В другите университети през това време къде са отишли парите?", попита финансовият министър, цитиран от БТА. Той обясни, че между първо и второ четене на бюджета за 2011 г. ще има възможност да се дискутира евентуално увеличение на парите за образование.

Най-четени