Е.ОН и ЧЕЗ искат поскъпване на тока съответно с 9,1% и 6,44% 29.02 | 12:55

Претенциите на двете дружества са по-големи от тези на ЕВН

От Ивайло Ачев

9,1% увеличение на цената на тока в периода юли тази година – юни 2013 година ще поиска "Е.ОН България" от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), съобщават от дружеството.

Предложението означава увеличение на месечната сметка за ток с 4 лева за едно домакинство, което потребява средно 3500 киловатчаса за 30 дни.

Искането за такова увеличение от "Е.ОН България" обосновават с постановление на Върховния административен съд (ВАС), с което се отменя решение на ДКЕВР от 2008 година за разходите на "Е.ОН България" за предоставяне на услугите разпределение и снабдяване с електрическа енергия в периода 2008 – 2013 година. От "Е.ОН България" казват, че решението на ВАС е потвърдило, че признатите от ДКЕВР разходи не покриват икономически обоснованите такива и не осигуряват необходимите инвестиции за повишаване в по-голяма степен качеството на предоставяната услуга.

Интересното в случая е, че ако ВАС не беше отменил решението на ДКЕВР, от "Е.ОН България" щяха да искат увеличение на цената на тока от 4%.

Същевременно от "ЧЕЗ България" обявиха, че ще поискат увеличение на средната цена на тока от 6,44% без ДДС от 1 юли тази година. Това означава 70 стотинки по-висока цена на киловатчас. При средномесечна консумация на домакинство в Западна България (регион, обслужван от ЧЕЗ) от 200 киловатчаса (включително дневна и нощна тарифа) на цена 32,45 лева (с ДДС), средномесечната сметка за електроенергия би се увеличила с 2,49 лева (с ДДС), уточняват от ЧЕЗ.

Компанията обосновава искането си с необходимостта от повече инвестиции за подобряване на мрежата (151 млн. лева), либерализацията на енергийния пазар, както и на инфлацията в България (4,2% през 2011 година).

Водещи

Най-четени