Е.ОН ще вложи 350 хил. лева за подмяна на ел. табла във Варна 19.10 | 15:13

Проектът обхваща повече от 250 електромерни табла, в които са разположени електромерите на около 1 000 клиенти

От Любомир Тасев

 

Е.ОН България" ще инвестира 350 000 лева в пълна подмяна на електромерните табла, поставянето на "умни" електромери и реконструкция на мрежата "ниско напрежение" във варненския квартал "Максуда", съобщиха от пресслужбата на компанията.

Всички електромерни табла ще бъдат оборудвани и със СОТ, което ще предотврати нерегламентираното им отваряне. Целта е да се гарантира сигурността на съоръженията, а оттам - и на хората, които живеят в непосредствена близост до тях.

Проектът обхваща повече от 250 електромерни табла, в които са разположени електромерите на около 1 000 клиенти.

Още през миналата година дружеството инсталира система от балансово мерене и "умни" електромери, които да показват къде "изтича" нерегламентирано електроенергията. Досегашните електромерни табла са монтирани преди около 10 години и са обект на множество посегателства, които освен че нанасят щети на електроразпределителното дружество, застрашават живота на хората, извършващи тези посегателства и техните близки.

"След като инсталирахме балансовото мерене, знаем къде се извършва неправомерно ползване на електроенергия и можем да вземем конкретни мерки. Не можем да позволим електромерните табла да бъдат разбивани и това е причината те да се намират на стълбовете. Сега в тях инсталираме "умни" електромери, които подават сигнал за всеки опит за въздействие върху тях. С нововъведението прекъсването и възстановяването на захранването ще се извършва дистанционно, без да се налага посещение на наши екипи на място", обясни Анатоли Токмакчиев - член на Управителния съвет на "Е.ОН България Мрежи", цитиран от пресслужбата на компанията.

Водещи

Най-четени