ЕБВР ще консултира МОСВ по ОП „Околна среда“ 28.02 | 14:46

Ще има промени и в инвестиционните стратегии за водите и отпадъците

От iNews.bg

Правителството одобри проект на Споразумение между Министерството на околната среда и водите на България и Европейската банка за възстановяване и развитие за предоставяне на помощни услуги при изпълнение на проекти. Документът предвижда МОСВ да получи консултантски услуги за актуализация на предварителна оценка на финансови инструменти и инвестиционна стратегия за финансови инструменти по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.". Така на МОСВ ще бъде оказано съдействие за проучване на по-широк кръг от възможности за финансиране, включително анализ на възникнали промени в пазарните условия след 2014 г., по отношение прилагането на финансови инструменти по оперативната програма.

Предвижда се и актуализиране на изготвените инвестиционни стратегии по приоритетни оси 1 "Води" и 2 "Отпадъци" и изготвяне на инвестиционна стратегия по приоритетна ос 5 "Подобряване качеството на атмосферния въздух", чрез които да се подпомогнат усилията на страната за насърчаване участието на инвеститори и финансови институции от частния сектор в екологични проекти.

Проектът е изготвен в изпълнение на меморандума от 2017 г. между българското правителство и банката за партньорство и подкрепа в усвояването на европейските структурни и инвестиционни фондове.

Водещи

Най-четени