ЕК готви извънреден междинен доклад за България? 31.10 | 15:03

Следващият редовен доклад е насрочен за края на 2013-та

От Андриян Георгиев

От Европейската комисия заявиха днес (31 октомври), че е възможно изготвянето на допълнителен доклад за България по механизма за сътрудничество и оценка.  

Това може да стане преди редовния доклад, чието публикуване бе насрочено за края на следващата година.

Новината бе съобщена от говорителя на комисията Оливие Баи, който прочете изявление в отговор на въпрос, свързан с избора на нови членове на Конституционния съд. 

През юли ЕК публикува последния си доклад по механизма за сътрудничество и проверка, свързан с напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешните работи. Механизма за сътрудничество и проверка беше наложен на България и Румъния като условие да станат членове на ЕС през 2007 г.

В доклада се разглеждаше свършената през последните 5 години работа, законодателството и инструментите, които са били въведени, както и последвалите от това резултати.

"Искаме да видим убедителни резултати срещу корупцията и организираната престъпност. Законите са налице, сега е важно да бъде гарантирано тяхното прилагане. България е постигнала относителен напредък, но трябва да покаже по-голяма ангажираност с реформите и да положи по-ефективни обединени усилия, отколкото в миналото. Все още трябва да бъдат демонстрирани убедителни резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност, за да се разсее безпокойството на българските граждани и на европейските партньори на България", се казваше в юлския доклад.

В доклада се посочваше също така, че все още реформата не е устойчива и необратима. 

Водещи

Най-четени