ЕК даде зелена светлина на България за 150 млн. държавна помощ за малките фирми 24.04 | 11:24

От схемата ще могат да се възползват почти всички такива предприятия

От iNews.bg

Европейската комисия одобри за България схема в размер на 150 милиона евро (приблизително 294 милиона лева) в подкрепа на малките и средни предприятия (МСП) в контекста на избухналата пандемия от коронавирус. Схемата бе одобрена съгласно Временната рамка за държавната помощ, приета от Комисията на 19 март 2020 г. и изменена на 3 април 2020 г.

България уведоми Комисията, като се позовава на Временната рамка, за схема за държавна помощ с прогнозен бюджет в размер на 150 милиона евро (приблизително 294 милиона лева) за подкрепа на предприятия, засегнати от избухналата пандемия от коронавирус.

Съгласно схемата публичното подпомагане ще бъде под формата на капиталови и квазикапиталови инвестиции.

Схемата, която ще бъде отворена за МСП, осъществяващи дейност във всички сектори с някои изключения, определени от България, има за цел да подобри достъпа до ликвидност на тези предприятия, които са най-силно засегнати от икономическото въздействие на избухналата пандемия от коронавирус, като по този начин им се помогне да продължат дейностите си, да започнат да инвестират и да запазят работните места.

Комисията установи, че българската схема отговаря на условията, посочени във Временната рамка. По-конкретно, i) подкрепата няма да надвишава 800 000 EUR на дружество, както е предвидено във Временната рамка, ii) собствен капитал и квазикапиталови средства ще бъдат предоставени само на платежоспособни дружества и iii) помощта може да бъде предоставена до 31 декември 2020 г.

Поради това Комисията стигна до заключението, че българската мярка е необходима, целесъобразна и пропорционална за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката на държава членка в съответствие с член 107, параграф 3, буква б) от ДФЕС и с условията, посочени във Временната рамка.

Въз основа на това Комисията одобри мерките съгласно правилата на ЕС за държавните помощи.

Водещи

Най-четени