ЕК идва да провери докъде сме стигнали със съдебната реформа 03.05 | 11:43

Експертите от Брюксел ще проведат редица срещи в парламента, ВСС, прокуратурата и др.

От iNews.bg

Европейската комисия изпраща в България свои експерти, които да проверят как върви съдебната реформа у нас. В края на този и началото на следващия месец специалисти от Брюксел идват в София, за да се запознаят с напредъка на страната по отношение на правосъдието и вътрешните работи. Визитата ще се състои между 30 май и 1 юни, съобщи БГНЕС.

В програмата на експертите на ЕК са записани две срещи с членовете на Висшия съдебен съвет. Едната ще е с представителите на съдийската колегия, а другата - с членовете на прокурорско-следователската колегия на ВСС. Разговори ще има още и в министерствата на правосъдното и на вътрешните работи, Народното събрание, прокуратурата, както и други разследващи органи.

Резултатът от визитата на европейските представители се очаква да бъде отразено в традиционния "устен” доклад на ЕК, който ще бъде обявен през лятото на 2016 г. Следващият редовен такъв трябва да е готов в началото на 2017 г. Очакванията са до края на мандата на настоящия състав на Европейската комисия мониторинговият механизъм спрямо България и Румъния в областта на борбата с корупцията и организираната престъпност да отпадне.

Визитата на европейските експерти в София се очаква да съвпадне с обсъждането на втория пакет от промени на Закона за съдебната власт, който Министерство на правосъдието трябва да обяви в следващите седмици. Промените на съдебния закон са следващата стъпка на съдебната реформа след промяната на Конституцията и приетите преди месец спешни промени в ЗСВ.

Междувременно следващата седмица се очаква главният прокурор Сотир Цацаров да предостави информация за актуалното кадрово състояние на прокуратурата у нас. За момента няма яснота кога поисканата от България експертна проверка на прокуратурата у нас ще може да стартира. Основната причина за отлагане на анализа на държавното обвинение е свързано с липсата на достатъчно добре подготвени европейски експерти, които биха искали да се ангажират с мониторинг на българската прокуратура.

Водещи

Най-четени