ЕК иска да налее 154 млн. евро в наши проекти 17.06 | 17:40

Парите ще бъдат харчени за модернизация на железопътния, речни и въздушния транспорт

От iNews.bg

Европейската комисия предлага България да получи сериозно финансиране за реализацията на 3 инфраструктурни проекта у нас. Парите ще бъдат отпуснати по т.нар Механизъм за свързване на Европа. Сумата пък е близо 154 млн. евро.

Предвижда се парите да бъдат отпуснати за модернизация на железопътната линия Костенец-Септември, за подобряване на информационните системи по речните пътища и за модернизация на въздухоплаването. Основната част от посочената сума ще отиде за първия проект – над 151.5 млн. евро, предаде БНР. По втория се предлага да се отпуснат 326 хил. евро, а за последния – 2.175 млн. евро.

Това са трите проекта, които от Еврокомисията са преценили, че отговарят на критериите за финансиране по Механизма. Иначе България е кандидатствала с общо 10. Предложението на ЕК обаче не означава, че страната ни със сигурност ще може да разчита на посочените средства. За да се случи това, проектите и финансирането трябва да получат одобрение от Координационния комитет, който ще обсъди въпроса на 8 юли.

Водещи

Най-четени