ЕК иска обяснение от гръцките власти за предприетите мерки срещу блокадата на границата 04.02 | 16:31

Пропускателните пунктове по границата с България, Турция и Македония са блокирани

От Беатрис Николова

Европейската комисия иска в кратки срокове Гърция да даде обяснения какви мерки е предприела срещу блокадата на границата, съобщи пред БНР говорителят по вътрешния пазар Лусия Каудет. Това е станало в сряда вечерта, веднага след като Брюксел е бил уведомен формално от България за проблема:

"Призовахме гръцките власти да ни информират за точния характер на евентуалните пречки пред свободното движение – местата, датите и тяхната продължителност. Интересува ни какво прави Гърция, за да информира всички засегнати икономически субекти и какви мерки предприема, за да се нормализира възможно най-бързо ситуацията", обясни Каудет.

ЕС няма правомощия за опазването на обществения ред и сигурност в дадена страна членка, каза още говорителят по вътрешния пазар на въпрос дали Еврокомисията може да окаже натиск върху Атина:

"Предотвратяването на блокадите чрез различни мерки, като например алтернативни маршрути са отговорност на националното правителство. Действията, които можем ние да предприемем, биха имали само ретроактивен ефект – ако евентуално установим, че е имало нарушение на европейското законодателство, можем да започнем наказателна процедура. За момента обаче това е само хипотеза. Свободното движение на стоки се гарантира от договора на ЕС, но при извънредни обстоятелства се допускат временни препятствия пред свободното движение. Ето защо сега се опитваме да установим фактите".

В южната ни съседка тече генерална стачка, организирана от двата големи синдиката на работещите в частния и държавния сектор срещу плановете на правителството за пенсионна реформа.

Границата ни с Гърция остава блокирана. Пълна е блокадата на граничен пункт "Илинден”. Там от близо час не се пропускат леки коли

От Външнотo ни министерство предупреждават да бъдем внимателни, ако пътуваме към южната ни съседка. А при възможност дори да избягваме преминаването на границата. Оттам съветват още да не посещаваме места с масови обществени мероприятия като митинги и шествия.

Водещи

Най-четени