ЕК може да увеличи субсидиите за селското ни стопанство 19.11 | 10:56

Дори и да не получаваме колкото фермерите във Франция и Германия, ще имаме „достойни субсидии за българското земеделие“

От Нели Минчева

Има сигнали, че Европейската комисия (ЕК) и отделните страни-членки на Евросъюза ще приемат увеличаване на субсидиите за селското стопанство на България и Румъния. Това заяви пред БНР министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Изказването му беше по повод обявените в четвъртък от еврокомисаря по земеделието Дачиан Чолош планове за по-справедливо разпределение на евросубсидиите между старите и новите страни в ЕС.

По думите на Найденов за общата селскостопанска политика се отделя "огромна, колосална сума".

"Затова няма да бъдат лесни разговорите, да не кажа пазарлъците, по отношение бъдещето на селскостопанската политика. Важно е този път ние да участваме в раздаването на картите. Имам доста инициативи, които съм предприел лично, включително и администрацията и съм оптимист", допълва министърът.

Аз между другото тези неща не ги предприемам без знанието на браншовите организации. Мисля, че и те този път имат увереност, че при всички случаи дори да не получаваме колкото фермерите във Франция и Германия, ние ще получаваме достойни субсидии за българското земеделие, смята още Найденов.

Водещи

Най-четени