ЕК ни заплаши с наказателна процедура заради директивата за информационните системи 20.11 | 20:57

Документът, касаещ терористичните кибератаки, не е транспониран в законодателството ни

От iNews.bg

Европейската комисия е изпратила официално писмо до България с предупреждение, че трябва да транспонира в националното си законодателство Директивата относно атаките срещу информационните системи, съобщиха от Брюксел.

Още четири страни, освен нашата, са получили предупредителни писма да изпълнят задълженията си в тази област. Това са Белгия, Гърция, Ирландия и Словения.

Ако не се получи отговор на официалните писма, или ако забележките, представени от страните-членки в отговор, не могат да бъдат приети за задоволителни, Комисията може да реши да предприеме следващия етап от процедурата по неизпълнение и да изпрати "мотивирани становища" на засегнатите страни-членки, предупреждават от Брюксел.

Процедурата предвижда при последвало неизпълнение случаят да бъде представен пред Съда на ЕС.

От ЕК напомнят, че страните членки трябваше да са транспонирали изцяло директивата до 4 септември 2015 г.. Нормата въвежда редица европейски правила в подкрепа на борбата срещу киберпрестъпленията и по-конкретно мерки срещу масирани атаки срещу информационните системи. 

Тя дефинира криминални престъпления и санкции в областта на киберпрестъпността и има за цел да подобри системите за известяване за киберинциденти на правоохранителните органи в ЕС.

 

 

 

Водещи

Най-четени