ЕК ни опрости 1 млрд. евро по забавени проекти. Ще ги плаща по новите програми 09.12 | 10:55

Брюксел прави компромис за страните от ЕС със сериозни проблеми в усвояването като България заяви регионалният еврокомисар Корина Крецу

От Ростислава Иванова

"Проекти за 1 милиард евро все още не са изплатени на България от Брюксел по оперативните програми от изтичащия финансов период до края на годината. Парите обаче няма да се изгубят". Това увери еврокомисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу.

"Парите няма да се загубят, защото част от финансирането на големите инфраструктурни проекти като магистралите ще бъде прехвърлено от бюджета на новата финансова рамка за 2014-2020 г.", каза еврокомисарят пред БНР.

Крецу определи българския темп на усвояване на еврофондовете от първия програмен период от 83% като "под средното равнище за ЕС".

Припомняме обаче, че мненията по въпроса с усвояването на еврофондовете от България на българския зам.-председател на ЕК Кристалина Георгиева и на премиера Бойко Борисов, се разминават коренно с това на комисар Крецу. Според тях нашата страна е сред отличниците в ЕС и на второ място по усвояване на еврофондовете сред държавите-членки.

"Твърде рано e да се направи оценка. Ние приемаме документи за направени разходи по проекти до 31-ви декември. Мога да ви кажа, че за финансовия период 2007-2013 г. все още 1 милиард евро остават да бъдат предявени като плащане. Както казах, срокът е до края на тази година, но искане за възстановяване на средства могат да се подават до ЕК и през 2016 г.", посочи регионалният еврокомисар.

Тя подчерта още, че Комисията в Брюксел "е позволила тази гъвкавост за страните, които не успяват да усвоят всички фондове".

"Българските власти предложиха списък с програмите, които не могат да бъдат приключени през декември и те ще получат пари от новия бюджетен период 2014-2020", каза Крецу. И допълни, че "става дума за големи инфраструктурни проекти като магистрали".

"Ако това не беше направено, не само, че проектите щяха да останат недовършени, но големи суми пари трябваше да се върнат по сметките на Еврокомисията", подчерта еврокомисарят, която пристига у нас на 11 декември.  

Припомняме, че на фона на всички хвалби от страна на управляващите и премиера Борисов за "най-скоростно усвояване на европари" и "държава-отличник по усвояване", в началото на седмицата стана ясно, че България ще изгуби близо 608 млн. евро по стария програмен период. За да не се случи, страната ни трябваше да се справи с "мисия невъзможна" като усвоява дневно по57 млн. евро до Нова година. Това показа актуализираната справка за изпълнението на оперативните програми към 30 ноември.

Само за месец - от 1 до 31 декември, министерствата, които управляват европейски програми, трябва да разплатят близо 608 млн. евро по стария програмен период, в противен случай безвъзмездните средства от ЕС горят. И това, при положение, че при ударното усвояване от началото на годината ЕК ни е разплатила рекордните 908 млн. евро по проекти.

На фона на тези данни Борисов обяви, че "България е на второ място в ЕС по усвояване на еврофондовете". Според ЕК обаче страната ни е едва на 22-ра позиция от общо 28 държави-членки.

Драстичното разминаване се дължи на отчитането за различни периоди, коментира "Сега". И посочва, че явно премиерът има предвид, че "България е европейски вицешампион в дисциплината "усвояване на еврофондове" през последната година на управление.

Вицепремиерът Томислав Дончев и зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева призоваха високата скорост да се запази и през 2016 г., която също ще е ключова за парите от ЕС, за да няма загуба на европейско финансиране.

Въпреки че наистина има подобрение, лошият старт на България като член на ЕС и слабите години, в които дори имаше спиране и замразяване на еврофондове, доведоха до огромни закъснения в изпълнението на оперативните програми.

Най-сериозни са рисковете от загуба на европари по Оперативна програма "Транспорт", по която остават за усвояване 311 млн. евро, както и по Оперативна програма "Регионално развитие", по която под риск са 116 млн. евро.

Опитът за наваксване в последния момент бе представен от Георгиева като "истински пробив". "България тази година е на второ място по усвояване на средства. Ако ми го бяха казали това преди година, бих казала, че това е "сън в лятна нощ". България обаче се оказа по-добре подготвена и по-малко засегната от това, което в момента тресе много страни в ЕС, а именно бежанската криза", заяви тя на форум по еврофондовете.

По данни на финансовото министерство до края на ноември по 7-те приключващи оперативни програми, без Селската и Рибарската, на страната са разплатени общо 6,006 млрд. евро от ЕС и 1,193 млрд. евро - национално съфинансиране. Общият бюджет от ЕС за старите оперативни програми беше 6,614 млрд. евро заедно с националното съфинансиране в размер на 1,335 млрд. евро.  

Водещи