ЕК ни похвали за специализирания съд 08.02 | 12:01

През лятото от Комисията ще направят анализ на постигнатото от Механизма за последните пет години

От iNews.bg

Докладите, които изготви Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, са междинни и те не съдържат политическа оценка. Това уточнение направи говорителят на ЕК Марк грей при представяне на докладите за развитието на България и Румъния през последните шест месеца.

Що се отнася за България от Комисията отчитат много положителни развития. На първо място Грей посочи създаването на специализирания съд и прокуратура, който заработиха от началото на тази година. Отчетени са и усилията за намаляване на корупционните практики.

"Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, постигна значителни резултати, а новосъздадената Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси взе първите си решения", прочете още говорителят на Комисията.

От ЕК обаче не са доволни от забавянето на приемането на закона за отнемане на имущество, придобито по незаконен начин. Този закон беше отхвърлен от Народното събрания през лятото на 2011 година. В него е записано ускорено отнемане на имущество, без да има влязла в сила присъда. Освен това чиновниците не са доволни още и от липсата на разследване и наказания за корупцията в особено големи размери, както и липсата на прозрачност по отношение на назначенията и някои съдебни практики.

Комисията очаква още и засилването на ролята на Висшия съдебен съвет в реформата на съдебната система.

И Румъния, и България трябва да положат още усилия в някои области, за да бъдат изпълнени препоръките на Комисията от юли 2011 година. По тази причина през следващите месеци се очаква ЕК да работи с двете държави за изпълнението на целите.

На въпрос кога ще бъде премахнат Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния и дали докладът това лято ще бъде последен, говорителят на ЕК уточни, че идеята е този юли да бъде направена пълна оценка на постигнатото за последните пет години. "Всичко е на масата, както често съм казвал и всичко зависи от постиженията на държавите", коментира още Марк Грей.

Водещи

Най-четени