ЕК отмени процедура за преноса на стационарните телефонни номера у нас 03.10 | 12:08

Това е четвъртата процедура в областта на съобщенията и информационните технологии, която комисията отменя

От Андриян Георгиев

Европейската комисия е прекратила процедурата за забавено изпълнение на ангажименти, свързани с преносимостта на фиксираните телефонни номера у нас, съобщават от пресслужбата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Това е четвъртата процедура в областта на съобщенията и информационните технологии, която комисията отменя. Забавянето на предоставянето на услугата - смяна на доставчика на фиксирана телефонна услуга, се дължеше на факта, че част от линиите се поддържаха от по-стари аналогови централи, обясняват от министерството. 

iNews припомня, че през май 2009 г. липсата на преносимост при фиксираните телефонни номера в България предизвика Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу страната ни. По закон тя трябваше да е факт от 1 януари 2009 г.

За да бъде отстранено нарушението, българската страна измени правилата за преносимост на географските номера и въведе набиране на градски номер с префикс "0”, селищен код и индивидуален номер. Например, потребителите в София набират "02” преди номера на търсения от тях абонат в същия град.

Водещи

Най-четени