ЕК представя стратегията за висшето образование в общността 20.09 | 07:13

Системата на висшето образование е в центъра на Стратегията 2020

От iNews.bg

Европейската комисия (ЕК) ще представи стратегията си за модернизацията на висшето образование в общността. Целта е подобряване на системата, което ще доведе и до ръст на икономиката, отбелязват от Брюксел.

Модернизацията на висшето образование е вписано в приоритетите на много държави от общността. В Стратегията 2020, планът за икономическо развитие на общността, пък е вписано, че 40% от европейците във възрастовата група 30-34 години трябва да имат висше образование до 2020 година. Това означава още 2,9 млн. вишисти.

По данни на Европейския център за развитие професионалното обучение пък 35% от всички работни места в ЕС ще изискват висше образование до 2020 година.

Висшето образование дава много възможности за развитие. По данни на Евростат в общността безработицата непрекъснато расте и е средно около 9,3%. Хората с висше образование обаче по-слабо усещат проблемите в икономиката – безработицата сред вишистите в ЕС е средно около 5,4%.

Като цяло обаче висшето образование в общността има сериозни проблеми. Само 28 университета от Европа попадат в Топ 100 на висшите училища в Шанхайската академична класация, допълват още от ЕК. По тази причина са необходими и още действия за справяне с проблемите в областта.

 

Водещи

Най-четени