ЕК с все повече критики към България. Сега пък заради отпадъците ни 23.01 | 14:17

Брюксел ни съди заради депата за боклуци

От Мая Александрова

След критичния доклад на ЕК за България, който излезе вчера, днес Комисията се появи с нова критика към страната ни. Европейската комисия изразява загриженост, че България не защитава своите граждани от последиците от лошото управление на отпадъците. Затова Брюксел предявява пред съда на Европейския съюз иск срещу страната по препоръка на комисаря по околната среда Янез Поточник.

Много български депа за отпадъци все още функционират в нарушение на законодателството на ЕС. Необходимите мерки за премахването им все още не са предприети и много от тези депа все още са в експлоатация.

Депа не могат да продължават да функционират след 16 юли 2009 г., освен ако не са в съответствие със законодателството на ЕС. След изтичането на срока през 2009 г. Брюксел изпрати писмо до България и повдигна въпроса относно съответствието с изискванията.

Получената информация показа, че 130 общински депа не са в съответствие с разпоредбите на директивата и въпреки това все още са в експлоатация.

България впоследствие информира ЕК, че до юли 2015 г. ще бъдат изградени 23 нови депа за отпадъци, съответстващи на изискванията.

С оглед на съдебните спорове в българските съдилища за изграждането на нови депа за отпадъци обаче е малко вероятно първоначалният график да бъде спазен, отбелязват от ЕК.

По данни на Брюксел в България все още има 113 несъответстващи на изискванията депа, които са в експлоатация, предаде bTV.

Водещи

Най-четени