ЕК спира плащанията по ОП “Околна среда” заради стари проекти от 2010 г. 05.12 | 19:10

Има оптимистичен вариант за възстановяването на плащанията, смята Михайлова

От Елица Елефтерова

Заради проекти от 2010 до 2013 г. ЕК спира плащанията по Оперативна програма "Околна среда”. Това заяви Искра Михайлова - министър на околната среда и водите, в ефира на bTV. По думите й има куп документи, които са пределно ясни и показват фактите около спирането на плащанията.

В този смисъл, изявлението на президента Росен Плевнелиев, че става дума за по-ранни проекти, не е точно, коментира Михайлова.

Според нея, има оптимистичен вариант - ако се справим за три месеца с проблемите, бюджетът ще финансира проектите, след което от ЕК ще възстановят плащанията. Загубите, според министъра, може да са около 10% от сумата от 2 млрд. лева, като общините ще бъдат принудени да връщат тези средства.

Одити върху проектите с европейски средства се извършват всяка година, има проверки и за 2009 и за 2010 и за 2011 година. Но това, заради което ни спират плащанията, е за проекти от 2010 до 2013 година, допълва Михайлова.

В края на октомври също дойде писмо от Брюксел също за финансови корекции на проекти от 2008-2009 година, но плащанията са правени през 2010 година, посочи още тя.  

Вина за случилото се имат чиновниците в управляващия орган, които са допуснали нередности, въпреки предупреждението от страна на европейските институции, допълни министър Михайлова.

Водещи

Най-четени