ЕК чака новото правителство и тогава ни дава оценка 15.05 | 16:12

Партиите да се опитат да формират кабинет, апелират оттам

От Христина Рафаилова

Европейската комисия  няма да коментира изборите и обстановката след вота, докато у нас не бъде съставено правителство. Това каза говорителят на евроинституцията  Пиа Хансен, цитирана от "Стандарт". 

Тя добави, че комисията има предвид доклада на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Преди ден стана ясно, че ООСЕ признава легитимността на вота у нас. 

Хансен добави, че ЕК е запозната с резултатите от вота и има предвид, че все още не са пристигнали гласовете на българите в чужбина. 

 Говорителят на институцията апелира към партиите у нас да се опитат да съставят правителство. Тя добави, че докато не бъде формиран кабинет, ЕК няма да коментира въпроса. 

Попитана защо първата партия на изборите не е получила поздравления за победата си, тя отговори, че  когато има какво да каже, ще го направи.

"Предвид процеса, който видяхме, все още нямам какво да кажа. Доколкото все още има неотчетени гласове от чужбина, не е странно, че не сме изразили поздравления и не сме излъчили някакво друго официално съобщение, ще го направим своевременно", каза тя.

Хансен не коментира  и случая с фалшивите бюлетини. Тя добави, че българската прокуратура представила подробностите минути преди началото на ежедневния брифинг на ЕК.

"Позволете ни да се запознаем с направените изводи и да съставим своите заключения, засега знам само, че българските власти са оповестили своя анализ", добави говорителят.

Водещи

Най-четени