ЕП ще гласува резолюция в подкрепа на България и Румъния за Шенген 03.10 | 20:55

Документът ще бъде обсъден и гласуван на 12 и 13 октомври в Брюксел

От Петя Михайлова

Над 20 български и чужди евродепутати от трите най-големи политически групи – на ЕНП, социалистите и либералите, ще внесат в Европейския парламент проекторезолюция за присъединяването на Румъния и България към Шенгенската зона по установените вече критерии.

Документът припомня, че свободното движение е гарантирано в Европейските договори, а България и Румъния вече са изпълнили всички изисквания и това е потвърдено от Съвета на министрите и от Европейския парламент, съобщава БНР.

Двете страни изцяло са модернизирали системите си за управление на границите и и в момента допринасят за граничната сигурност на Евросъюза, гласи още проекторезолюцията.

Тя призовава всички страни-членки да вземат решение за приемане на България и Румъния, на базата на съществуващите изисквания – защото на държави, които вече са в процес на присъединяване, не може да бъде законно наложено да изпълняват и нови критерии.

Друг призив към страните-членки е да спазват ангажиментите си по прилагане на европейското законодателство и да не дават приоритет на националния популизъм.

Документът ще бъде обсъден и гласуван по време на предстоящата на 12 и 13 октомври в Брюксел сесия на европарламента.

Резолюцията е изготвена след забавянето на окончателното гласуване по приемането на Букурещ и София в Шенген заради съпротивата на Холандия и Финландия по време на срещата на вътрешните министри на страните от ЕС на 22 септември.

През пролетта работната група на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, заета с разширяването на Шенген, прие експертните доклади, отчитащи пълната техническа готовност на България и Румъния за постъпване в зоната. Докладите бяха единодушно одобрени от министрите в Съвета, а през юни Европейският парламент прие с голямо мнозинство на сесията си в Страсбург резолюция, с която подкрепя присъединяването на София и Букурещ към пространството без вътрешни граници.

Позицията на ЕК е, че двете страни трябва да получат ясна перспектива за своето членство в зоната, след като са положили необходимите усилия за изпълнение на поставените критерии. Изискването за изпълнение на техническите критерии за членство е единственото условие в действащото законодателство по Шенген.

 

Водещи

Най-четени