ЕС въвежда единен европейски патент 11.12 | 19:15

Цената за регистрация може да падне под 1 000 евро

От Силвия Стоядинова

Европейският съюз е много близо до въвеждането на общ европейски патент, стана ясно след приключилото в Брюксел заседание на Съвета на министрите на ЕС, посветено на конкурентоспособността, съобщават от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

В заседанието участва и министър Трайчо Трайков.

Очаква се единният европейски патент да бъде многократно по-евтин за компаниите, които искат да го прилагат в различни страни от общността.

В момента регистрирането на европейски патент струва 30 хил. евро, докато при въвеждането на единен документ цената ще падне под 1 000 евро.

Подобна мярка ще създаде нови конкурентни предимства за българските компании както на общия европейски, така и на световния пазар, коментира Трайчо Трайков.

Предстои ЕК да изготви оценка на въздействието от въвеждането на общ европейски патент.

Съветът на министрите на ЕС по конкурентоспособността подкрепи 50-те мерки, предложени от Европейската комисия в областта на вътрешния пазар.

Мерките засягат сфери като европейската стандартизация и свободното движение на стоки, европейския патент, услугите, подобряването на финансовите пазари, насърчаването на трансграничното сътрудничество, малките и средните предприятия, свободното движение на хора и др.

В момента тези мерки са подложени на обществени консултации.

Очаква се след февруари 2011 г. ЕК да подготви окончателна версия на нормативната уредба за вътрешния пазар.

Водещи

Най-четени