ЕС не искал резервати с ограничен брой хора в България 14.05 | 18:15

Михаил Миков иска по-ясна политика за кохезия в Европейския съюз

От Филипа Тодева

Целта на териториалната политика на ЕС не е да превърне части от България в резерват за животни с ограничен брой хора, които да се грижат за тях. Това заяви председателят на Европейския икономически и социален комитет Анри Малос на публично изслушване на тема "Политики за развитие на изостаналите региони", предаде БТА.

Той заяви, че природните ресурси трябва да бъдат запазени, но те не бива да се отделят от хората. "Натура 2000" е много стриктна в определени сегменти, но трябва да сме по-гъвкави", заяви Малос.

По думите му България разполага с чудесни стратегии и идеи за прилагане на определени политики, но липсва пълна практическа и конкретна информация за местния бизнес с какви възможности ще разполага през следващия програмен период за финансиране и трансгранично сътрудничество.

Той отбеляза, че е посетил Смолян и Троян. "Има ресурс, но искаме да видим по-добра инфраструктура в тези изостанали региони", заяви той. Според него трябва да се постави акцент върху образованието, обучение в технически и производствени умения. Той добави, че европейските фондове са на разположение, но местната общност трябва да има визия за развитието на региона си и да се фокусира върху конкретни действия, вместо да се губи време в анализи и излишно теоретизиране.

Според председателя на парламента Михаил Миков трябва да настояваме за една по-категорична, по-силна, по-ясна политика за кохезия в Европейския съюз.

"Въпросът с изостаналите региони е част от една голяма политическа и философска тема за неравенството. Преодоляването на различията между районите изисква полагане на комплексни европейски, национални и местни политики", заяви Миков.

По думите на зам.-председателя на парламента Алиосман Имамов европейската политика по отношение на намаляване на диференциацията не е достатъчно ефективна. Според него България трябва да предприеме по-категорични стъпки за повишаване на ефективността на политиката на сближаване.

Водещи

Най-четени