ЕС обсъжда мерки за насърчаване на заетостта 17.06 | 07:00

Съветът на ЕС по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси се събира в Люксембург

От Кремена Бедерева

Съветът на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси се събира в Люксембург. В заседанието ще участва и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Основен акцент в разговорите на социалните министри ще бъде подготовката на заседанието на Европейския съвет на 23 и 24 юни и по-специално оценката на Европейската комисия по националните програми за реформи и конвергентните програми - програми за стабилност на държавите-членки.

Документите ще бъдат разгледани в социалния им аспект, както и по отношение на пазара на труда. България има бележки и коментари както в аналитичната част, свързана с активната политика на пазара на труда, така и във формулировката на самите препоръки, които имат за цел по-голяма прецизност на текстовете.

Другите въпроси, които ще бъдат разгледани на Съвета, са свързани с насърчаване заетостта на младите хора, бъдещето на Отворения метод за координация в социалната област, демографските промени и политики в областта на семейството, преодоляване на детската бедност, изпълнението на Европейската стратегия за хората с увреждания за периода 2010-2020 г. и др.

Най-четени