ЕС развързва кесията само след оценката за размера на щетите в Мизия 13.08 | 17:54

Необходима е програма за предотвратяване на подобни бедствия, смята българският еврокомисар

От Теодора Кокаланова

Още е рано да се каже дали ЕС ще помогне за възстановяването на Мизия, защото не е ясна общата сума на щетите от потопа. Ако те надхвърлят 42 млн. лв., Мизия ще може да получи помощ от фонда "Солидарност" на ЕС. Това заяви българският еврокомисар Кристалина Георгиева по време на посещението си в Мизия. 

По думите й е необходимо у нас да се направи комплексна програма за предотвратяване на подобни бедствия, за които има вина не само природата, а и човешката немърливост. След като е обиколила част от наскоро отводнените улици, еврокомисарят е посетила и евакуираните. 

Хората, които помагат в разчистването на последствията от наводнението, са получили маски и ръкавици, които веднага са били предадени на нуждаещите се, предаде БТА. Градоначалникът на Мизия е запознал Кристалина Георгиева с обстановката и е споделил, че отводняването върви трудно и бавно заради високите подпочвени води.

Еврокомисарят по реакцията при кризи и хуманитарна помощ Кристалина Георгиева посети Мизия навръх рождения си ден, за да се запознае с последствията от потопа и нуждите на пострадалите. Придружавана от вътрешния министър Йордан Бакалов, тя бе посрещната от кмета на бедстващия град Виолин Крушовенски и представителите на Кризисния щаб.

 

 

 

Водещи

Най-четени